120 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
4
Μερίδα/ες
3
Βαθμός Δυσκολίας
7-8 πατάτες
1/2 κιλό μανιτάρια φρέσκα
1-2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
500 γραμμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 1/2 κούπα νερό
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι – πιπέρι
Για την κρέμα
5 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας (για πουρέ)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Φρυγανιά τριμμένη
Τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες, αφού τις έχουμε κόψει σε ροδέλες και τις στρώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα, τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο όπου τσιγαρίζουμε ήδη το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε 1-2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος, ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό, τον μαϊντανό, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας βράζοντας 1200ml νερό περίπου και όταν πάρει γερή βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες πατάτες ανακατεύοντας διαρκώς. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον πουρέ και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβωλιάσει. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και σιγοβράζουμε έως ότου να πήξει η κρέμα. Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός πυρέξ και στρώνουμε τις πατάτες, ρίχνοντας λίγο αλάτι. Κάνουμε μια στρώση από τη γέμιση με τα μανιτάρια, μία στρώση με πατάτες και τελειώνουμε απλώνοντας με σπάτουλα την κρέμα από το μείγμα πουρέ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα ο μουσακάς.