Η αλήθεια είναι ότι κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να βελτιώσει μεμονωμένα μια κακή διατροφή ή να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες. Οι γιατροί και οι ειδικοί της διατροφής συμφωνούν ότι η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Είναι επίσης σημαντικό να περιοριστεί το νάτριο, τα κορεσμένα λιπαρά και η ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από ό, τι τα περισσότερα. Αναφέρουμε σε αυτά ως "superfoods". Προσθέστε αυτά τα θρεπτικά συστατικά που ταιριάζουν στη διατροφή σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το μενού σας.
Όταν καταναλώνονται με μέτρο, οι ξηροί καρποί είναι μια μεγάλη προσθήκη στη διατροφή σας. Τα ακατέργαστα αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους και άλλα καρύδια παρέχουν μια πλούσια δόση ινών και λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Nuts
Τα καρύδια μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, ειδικά όταν τα χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο πρωτεΐνης για το κόκκινο κρέας. Με βάση στοιχεία από πολλαπλές μελέτες, οι ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εκτιμούν ότι η υποκατάσταση των καρυδιών και άλλων υγιεινών πρωτεϊνών για το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 35 τοις εκατό. Επιλέξτε αλατισμένα καρύδια για να αποφύγετε να τρώτε πολύ νάτριο.
Οι φράουλες τα μούρα και τα σμέουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φυτοχημικά. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.
Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει ότι τα φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μούρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να περιορίσει το άγχος που έρχεται με τη γήρανση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry προτείνει επίσης ότι τα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης λόγω ηλικίας και σε άλλες αλλαγές.
Λίγα τρόφιμα παράγουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός. Χαμηλός σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, ο σολομός συσκευάζει μια γροθιά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ανά μερίδα. Είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες Β.
Η κατανάλωση σολομού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αύξησης της πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, στη μείωση των επιπέδων επιβλαβών τριγλυκεριδίων και στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες , ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον σολομό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ με καθυστερημένη έναρξη.
Κινόα
Το Κινόα είναι ένας μικρός σπόρος που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Κάνει ένα ωραίο υποκατάστατο του λευκού ρυζιού ή ζυμαρικών όταν προσπαθείτε να προσθέσετε περισσότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Είναι γευστικό, εύπεπτο, χωρίς γλουτένη και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Το Κινόα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχετε διαβήτη τύπου 2. Παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με ένα μπολ του ρυζιού, χωρίς να σαρώνει το σάκχαρο του αίματός σας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Αρχείο Εσωτερικής Ιατρικής , οι καθημερινές μερίδες quinoa και άλλων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.